Sociaal domein

Taakvelden

Samenkracht en burgerparticipatie (6.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven.
  • De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Sociale samenhang en basisvoorzieningen

  • Het college heeft in 2021 samen met de maatschappelijke organisaties gewerkt aan een stevige en wendbare basisvoorziening.
  • Het college heeft zich samen met de SWB in 2021 meer toegespitst op maatschappelijke resultaten en effecten (outcome gericht) op basis van de inspanningen en activiteiten van de SWB.
  • Corona heeft de vraag naar maatschappelijk werk en ondersteuning op psychosociaal en sociaal juridisch gebied versterkt. Deze toegenomen vraag heeft er voor gezorgd dat MEE & de Wering en Socius hier veel aandacht aan hebben moeten besteden. Doordat door Corona de vraag naar o.a. inloopvoorzieningen en workshops gedeeltelijk wegviel, verliep de totale inzet uiteindelijk financieel neutraal.
  • In de zomer heeft het college de 5 pijlers in de lokale aanpak tegen Eenzaamheid getekend. Het actieprogramma Een tegen Eenzaamheid wordt samen met Heemskerk en Velsen opgepakt. Het bestaande aanbod, gericht op ontmoeting, is beter onder de aandacht gebracht. Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid in oktober werden met extra activiteiten (ontmoetingen, wandelgroepen, creatieve middagen, bezoek buurttuin, speeddaten) aandacht voor het thema gevraagd.
  • De Alzheimer trefpunten zijn waar mogelijk corona proof georganiseerd. Met de dementieketen Midden-Kennemerland is uitvoering gegeven aan de IJmondiale intentieverklaring "dementievriendelijke gemeente". Ter gelegenheid van de Wereld Alzheimerdag is op verzoek van het college door de stadsdichter een treffend gedicht geschreven en met een mooie illustratie gepubliceerd om aandacht te vragen voor alzheimer en dementie. https://www.facebook.com/gemeentebeverwijk/posts/156603979976671
  • Ondanks belemmeringen door corona is de gangmaker voor het Dorpsplan welzijn, zorg en sport Wijk aan Zee in staat geweest om veel zaken in beweging te krijgen. Samen met de Participatieraad, Dorpsraad, maatschappelijke organisaties en inwoners. Van activiteiten voor de jeugd tot een ruimtelijke studie over ontwikkelingsmogelijkheden van een aantal maatschappelijke organisaties en zorginstellingen. Eind 2021 is de rapportage van de gangmaker met advies over de verdere realisatie van het Dorpsplan opgeleverd aan het college.  
  • Er is een start gemaakt met de inclusieagenda.Deze agenda wordt nog nader uitgewerkt.

Integraal gebiedsgericht werken

  • In 2021 is het gebiedsprogramma (lange termijn visie) voor de wijk Oosterwijk opgesteld samen met gemeente Heemskerk, de beide woning corporaties en Dreef beheer. De uitvoering van dit gebiedsprogramma is door corona uitgesteld tot 2022. Corona heeft de wijkaanpak thuis in Oosterwijk ook parten gespeeld, maar is waar mogelijk opgepakt.
  • De covid periode is ook dit jaar van grote invloed geweest op het Gebiedsgericht Werken en andere werkers in de wijk. Communicatie en participatie is voornamelijk digitaal gedaan. De gebiedsverbinders hebben afgelopen jaar met name geparticipeerd bij projecten. Gevolg van covid is ook dat er weinig gebruik is gemaakt van de stimuleringsregeling voor bewonersinitiatieven, er zijn 25 activiteiten geweest.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • De mantelzorgondersteuning is in 2021 door middel van een subsidie tender opnieuw uitgezet. Ingangsdatum is 1 april 2022.
  • De mantelzorgondersteuning is in 2021 geëvalueerd en de resultaten zijn meegenomen in voornoemde subsidie tender.

Cliënt- en inwonerparticipatie

  • In samenwerking met de Participatieraad zijn inwoners betrokken bij sociale vraagstukken. Ook in 2021 is er gewerkt met een participatieagenda. Onderwerpen als inburgering, het vormen van een jeugdraad om jongeren te betrekken en op te halen waar behoefte aan is en het Dorpsplan Wijk aan Zee zijn voorbeelden waar de Participatieraad, in samenwerking met het college, aan heeft gewerkt. Deze input is verwerkt in onze gemeentelijke beleidsontwikkeling en tevens ijmondiaal gedeeld. Het vormen van een jeugdraad wordt in 2022 verder uitgewerkt.  

Jeugd

  • Om zorg te dragen voor jeugdhulp die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van jeugdigen, ouders en gezin én die betaalbaar is, nu en in de toekomst is de Regiovisie jeugdhulp vastgesteld. De regiovisie vormt het gezamenlijke inhoudelijke kader waarop regionaal (Zuid Kennemerland en IJmond) gestuurd gaat worden (INT-21-60806).
  • Om de ondersteuning in het sociaal domein in de toekomst meer passend en betaalbaar te laten zijn, is er in samenwerking met ketenpartners verder vorm gegeven aan de regionale inkoop voorzieningen jeugdhulp en de daarmee samenhangende versterking van de verbinding tussen jeugdhulp en de sociale basis.
  • Er is gewerkt aan de thema's uit de Uitvoeringsagenda Jeugd 2021 (UIT-21-70725): 1) aansluiting jeugd(hulp) en onderwijs, 2) jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie, 3) soepele overgang van 18- naar 18+, en 4) passende zorg op de juiste plek. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening.
  • De Uitvoeringsagenda Onderwijs-Jeugd Midden-Kennemerland is vastgesteld in het college (UIT-21-73709). Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan de uitvoering van de speerpunten: integrale aanpak, gelijke kansen en de beweging naar inclusie. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld onderwijsbeleid en leerlingzaken.
  • Er is een plan van aanpak gemaakt om te komen tot een nieuw beleidsplan jeugd IJmond. De eerste resultaten zijn reeds verzameld. Op basis van cijfers en verhalen/ervaringen wordt teruggeblikt op de afgelopen beleidsperiode en, voor zover mogelijk, in beeld gebracht in hoeverre de gewenste resultaten behaald zijn. Zie hiervoor ook taakveld Wijkteams , taakveld Maatwerkvoorzieningen en taakveld Geëscaleerde zorg.
  • Op het snijvlak van jeugd(hulp), veiligheid en onderwijs is ingezet op innovatieve projecten om de bewustwording op veiligheidsthema's te bevorderen en de jeugdigen een positief toekomstperspectief te bieden. Enkele voorbeelden zijn de pilot Gewenst gedrag, de Drillrapworkshop, de YouChoose Campagne over Wapens en Jongeren en het project Geldezels. Zie hiervoor ook taakveld Openbare Orde en Veiligheid , taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingzaken.
  • De game Hackshield is ingezet om jeugdigen bewust te maken van de digitale risico's en vormen van cybercriminaliteit. Zie ook taakveld Openbare Orde en Veiligheid .

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • In verband met corona zijn diverse activiteiten van de maatschappelijke organisaties, met name inloopactiviteiten, ontmoetingsactiviteiten en workshops niet, of slechts gedeeltelijk of op kleinere schaal, georganiseerd.
  • Het nieuwe Beleidsplan Jeugd is nog niet opgesteld (UIT-21-70725), regionaal is eerst de Regiovisie Jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland vastgesteld (UIT-21-70226). In 2022 zal dit worden opgesteld.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Van het rijk zijn in 2020 steunmiddelen ontvangen om buurt- en dorpshuizen en kleine vrijwilligersorganisaties voor de jeugd te compenseren voor de gevolgen van de coronacrisis. Deze middelen zijn in januari 2021 als onverplichte tegemoetkoming verstrekt aan de betreffende organisaties. Daarvoor zijn beleidsregels opgesteld.
  • Met inzet van steunmiddelen zijn daarnaast extra activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van inwoners zoals het maatjesproject (SWB) en de toekomstcoach en extra cliëntondersteuning (MEE & de Wering).
  • Vanuit het Herstelfonds Beverwijk zijn aanvragen gehonoreerd, gericht op herstel van de samenleving van de gevolgen van de coronacrisis. Waaronder projecten op het gebied van welzijn en participatie.
  • Met de inzet van de steunmiddelen van het rijk zijn extra activiteiten voor jongeren georganiseerd om hen mentaal krachtig te houden en overlast op straat te voorkomen.
  • Met de inzet van de rijksmiddelen voor de wintereditie van Jeugd aan Zet heeft het college culturele activiteiten voor jongeren georganiseerd. Zie hiervoor ook taakveld Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie.
  • In 2021 is er onderzoek gedaan in de regio naar de bestaande sociale ondersteuning van zwangeren in een kwetsbare situatie en zijn de aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen doorgevoerd. Bijvoorbeeld het instellen van een coördinator-sociale verloskunde die de linking pin is tussen zorg en welzijn. Zie hiervoor ook taakveld Volksgezondheid .
  • Door de coronacrisis zijn er meer gezinnen dan gebruikelijk in de problemen gekomen. Het college heeft extra ingezet op koppelingen tussen gezinnen die overbelast zijn en vrijwillige steungezinnen om het welzijn binnen gezinnen te vergroten. Deze preventieve inzet draagt bij aan het voorkomen van uithuisplaatsingen of inzet van (duurdere) vormen van hulpverlening.
  • Om binnen het Kennemer College alle onderwijsniveaus Jeugdmaatschappelijk werk te kunnen bieden, heeft het college hier extra op ingezet.  Zie hiervoor ook taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingzaken.
Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11