Samenvatting

Bestuurlijke hoofdlijnen

Voor u ligt de Programmaverantwoording en de Jaarrekening over 2021. Dit is het laatste jaarverslag van het college dat in 2018 voortvarend van start ging met het programma ‘Bouwen aan Beverwijk, voor en met inwoners’.
In dit voorwoord noemen wij een aantal bestuurlijke hoofdlijnen uit 2021.

Evenals 2020 stond 2021 in het teken van de coronapandemie. Wederom werden scholen, bedrijven, horeca en cultuurinstellingen geconfronteerd met harde lockdowns en bleef thuiswerken het devies. Anders dan in andere gemeenten heeft de invoering van de avondklok in Beverwijk niet geleid tot harde confrontaties met handhavers of gezagsdragers. Over het algemeen toonden inwoners en ondernemers een grote veerkracht en onderlinge solidariteit. Het college heeft daar grote waardering voor. Waar mogelijk hebben wij steeds getracht mee te denken en de regels ruimhartig te interpreteren.

In september is een besluit genomen over de toekenning van de gelden uit het gemeentelijke Corona Herstelfonds aan een 24-tal maatschappelijke, culturele en economische initiatieven.
Daarnaast hebben we de steunmaatregelen van het Rijk één op één doorgezet naar de doelgroepen waarvoor het bedoeld was. Zo hebben culturele instellingen, wijkcentra en buurthuizen waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft, financiële steun ontvangen.
Daarnaast zijn NPO-gelden beschikbaar gesteld voor plannen om leer- en onderwijsachterstanden, veroorzaakt door het thuis volgen van onderwijs, weg te werken.
Samen met de steunmaatregelen van het Rijk zoals Tozo en NOW, heeft de financiële steun kunnen voorkomen dat er in Beverwijk meer mensen in de bijstand zijn gekomen.

Ook in 2021 is onverminderd gefocust op woningbouw. Met de vaststelling van het stedenbouwkundig plan voor het Stationsgebied is een grote stap gezet in de ontwikkeling van de Spoorzone. Met SBB ondertekenden we een intentieovereenkomst voor het bouwen van woningen op de kavel Ankies Hoeve. In Noordoost vordert de bouw van appartementen op het Marloterrein en aan de Brink.
Buiten de Spoorzone wordt ook flink gebouwd. De woningen aan de Jan de Windstraat zijn bijna klaar en de eerste 44 woningen aan de Kingsford Smithstraat zijn onlangs opgeleverd. Ook op de Breestraat zijn door omvorming van leegstaande panden in woningen de eerste enthousiaste bewoners gehuisvest.
In Binnenduin zijn de woningen aan de Hoge en Lage Vierschaar opgeleverd en is de verkoop van de vrije kavels door de gemeente zo goed als afgerond. Dura Vermeer is begonnen met de verkoop en bouw van het plan de Fruitmeester waarvoor grote belangstelling is.
Vanuit de woningbouwimpuls hebben we 1,1 miljoen euro ontvangen voor de inrichting van de openbare ruimte van het Kuenenplein.

In het kader van de invoering van de Omgevingswet is een Koersdocument opgeleverd. Voor de inhoud is een brede participatie opgezet met zowel externe als interne stakeholders. Dit document vormt de onderlegger voor de Omgevingsvisie die in de loop van 2022 wordt opgeleverd. Ook hiervoor staat een uitgebreid participatietraject met inwoners en ondernemers op het programma.
Intern is de voorbereiding op de invoering en werkwijze van de omgevingswet in volle gang. Zo is de werkwijze voor de aanvraag van vergunningen verbeterd door gelijk bij indiening integraal te kijken of een plan kansrijk is.
Als bouwstenen voor de Omgevingsvisie zijn in het afgelopen jaar het Toerismeplan, de Erfgoedvisie en de Kerkenvisie opgeleverd. Deze visies bieden een handvat voor het bewaken van onze eigenheid en het benadrukken van onze sterke punten.

Niet alleen in de gemeente Beverwijk maar ook in de andere IJmondgemeenten heeft gezondheid en luchtkwaliteit inmiddels de grootste prioriteit. Een belangrijke mijlpaal voor onze inwoners is dat gezondheid en luchtkwaliteit nu in alle beleidsvoorstellen een prominente factor inneemt.
In dit dossier neemt de overlast van Tata Steel een grote rol in. De diverse rapporten die het RIVM in 2021 heeft opgeleverd hebben een grote impact op de samenleving gehad, met name op de inwoners van Wijk aan Zee. Waar mogelijk pakken wij als lokale overheid onze rol en zorgen dat er onverkort aandacht blijft voor de verbetering van de gezondheid en luchtkwaliteit in onze regio. Inmiddels zitten wij op alle niveaus aan tafel met de bevoegd gezagen.
We zoeken naar verbinding met de omgeving en zijn de dialoog gestart met onze inwoners. Daarbij proberen we beter te luisteren naar hun behoeften en hun kennis en ervaring op waarde te schatten.

In het programma Duurzaamheid komen alle vraagstukken voor wat betreft energietransitie en klimaatadaptatie samen. Na een grootschalig participatieproces zijn we intussen begonnen met de uitvoering.
De voorbereiding van de aanleg van de windparken op zee vordert gestaag. Op het strand heeft Tennet de werkzaamheden voor de aanlanding van de kabels zo goed als afgerond. Het is duidelijk dat Beverwijk als logistiek knooppunt van de landelijke energie-infrastructuur in het kader van de energietransitie veel voor z’n kiezen krijgt. Ook bij dit dossier zijn gezondheid en leefbaarheid onze kaders.

Eind 2021 is het resultaat van het project Stadsimago voor Beverwijk gelanceerd. Hoewel de presentatie online moest plaatsvinden, heeft ons nieuwe imago: Beverwijk, je stad in IJmond-Noord op een grote respons kunnen rekenen. Diverse merkpartners hebben zich al aangesloten op het platform ijmondnoord.nl. Het Kennemercollege heeft het als eerste toegepast en ook een eigen icoon laten ontwikkelen.

Ondanks corona heeft de grootschalige theatermanifestatie Zicht doorgang kunnen vinden. De openlucht voorstelling, waaraan een honderdtal amateurs uit de IJmond meewerkten, werd opgevoerd in het centrum van Beverwijk en bereikte daardoor een groot publiek. In een wandeling door de binnenstad kon het publiek kennismaken met onverwachte kanten van Beverwijk en zich zo een ander beeld vormen van de stad.
Samen met Septembergras vormde dit de culturele hoogtepunten in het tweede  ‘coronaseizoen’.

Door de grote rol die politie en handhaving hadden bij de controle op de coronamaatregelen, hebben we een pas op de plaats moeten maken met onze ambities voor veiligheid. Het betekent dat we vooral reactief hebben opgetreden en het datagestuurd veiligheidsbeleid tijdelijk los moesten laten.
Wel zijn we gestart met de uitvoering van het Actieplan Wapens & Jongeren, waarvoor de campagne YouChoose is ingezet. De invoering van de app Fixi voor meldingen van overlast en problemen in de openbare ruimte blijkt een groot succes.

In 2021 is flink ingezet op wijken die vanwege de woningvoorraad en de sociaaleconomische status van de bewoners extra aandacht behoeven. Zo is een start gemaakt met de uitvoering van het plan Thuis in Oosterwijk. Bewoners wordt om hun mening gevraagd en om mee te beslissen. Een voorbeeld zijn de 320-flats waar bewoners zelf aan de slag zijn gegaan met een afvalproject. De aanpak laat zien dat een grote inzet van de gemeente nodig is.

In de regio IJmond en Zuid-Kennemerland is de aanbesteding van de Jeugdzorg in volle gang. Hierbij streven we naar een totaal andere aanpak van de Jeugdzorg, waarbij niet ieder ‘kind met een probleem’ vrijwel automatisch een langdurig zorgtraject krijgt aangeboden.
Het Dorpsplan Wijk aan Zee is een schoolvoorbeeld van hoe de onderlinge samenwerking tussen bewoners, instellingen en gemeente een meerwaarde oplevert en kansen creëert.

Met deze bestuurlijke hoofdlijnen geven we een beeld van de resultaten die in 2021 geboekt zijn. We hebben groot respect en waardering voor de enorme creativiteit en inzet die zowel in als buiten het Stadhuis is gepleegd. Dat is een prestatie van formaat tijdens dit tweede coronajaar!

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11