Sociaal domein

Taakvelden

Geëscaleerde zorg 18+ en 18- (6.8)

Wat wil de raad bereiken?

  • Inwoners van Beverwijk die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling, die (tijdelijk) niet meer thuis wonen en/of inwoners die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving, krijgen ondersteuning. Dat doet het college door advies, hulp en begeleiding, beschermd wonen en opvang. Dit gebeurt in overleg met en gedeeltelijk uitgevoerd door centrumgemeente Haarlem.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Geëscaleerde zorg 18+

  • Het college bereid zich verder voor op de 10-jarige transitieperiode van geleidelijke doordecentralisatie Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang.
  • Regionale samenwerking krijgt vorm door het besluit tot oprichting van een Gemeenschappelijk Orgaan.
  • Voorbereiding overdracht taken voor Beschermd wonen per 1 januari 2023 waarbij aandacht voor de benodigde specifieke woonplekken. 2022 is een overgangsjaar en wordt gebruikt als voorbereiding voor de overgang van de taak Beschermd wonen, voor wat betreft nieuwe cliënten, naar de gemeente Beverwijk.  De bestaande cliënten blijven de verantwoordelijkheid van het gemeenschappelijk orgaan.
  • In het verlengde daarvan worden ook voorbereidingen getroffen voor een voorzieningenaanbod passend bij de doordecentralisatie en daarbij horende nieuwe taken. Dat betekent dat er nu nagedacht wordt over andere vorm van GGZ-inloop en vormen van begeleiding. Er bestaat een nauwe relatie met de inkoop van beschermd wonen.
  • De decentralisatie voor Maatschappelijke opvang is uitgesteld tot zeker 1 januari 2026.

Geëscaleerde zorg 18-

  • Er is gewerkt aan het actieprogramma Verbinden en Versterken in de aanpak van Huiselijk geweld en Kindermishandeling Kennemerland 2021-2024. De doelstellingen lokale veld versterken en multidisciplinair en systeemgericht samenwerken zijn in 2021 opgepakt.  
  • Er is gewerkt aan de vereenvoudiging van de jeugdbescherming om kinderen en gezinnen eerder en beter te helpen.
  • Op het snijvlak van jeugd(hulp), veiligheid en onderwijs is ingezet op innovatieve projecten om de bewustwording op veiligheidsthema's te bevorderen en de jeugdigen een positief toekomstperspectief te bieden. Enkele voorbeelden zijn de pilot Gewenst gedrag, de Drillrapworkshop, de YouChoose Campagne over Wapens en Jongeren en het project Geldezels. Zie hiervoor ook taakveld Openbare Orde en Veiligheid, taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie, taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingzaken.
  • Met het vaststellen van de regiovisie is de uitvoering van de Norm van Opdrachtgeverschap in gang gezet. Dit betreft een wettelijke plicht om te komen tot een duurzame, niet-vrijblijvende samenwerking tussen gemeenten met het oog op borging van (zorg)functies, vermindering van bureaucratie en de nodige transformatie van het jeugdzorglandschap. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie en taakveld Wijkteams.
  • Er is gewerkt aan de implementatie van het nieuwe woonplaatsbeginsel. Om de implementatie van deze wet soepel te laten verlopen én de administratieve lasten voor gemeenten en zorgaanbieders zo laag mogelijk te houden, is het convenant implementatie Wet wijziging woonplaatsbeginsel opgesteld (UIT-21- 72129).
  • Er is een plan van aanpak gemaakt om te komen tot een nieuw beleidsplan jeugd IJmond. De eerste resultaten zijn reeds verzameld. Op basis van cijfers en verhalen/ervaringen wordt teruggeblikt op de afgelopen beleidsperiode en, voor zover mogelijk, in beeld gebracht in hoeverre de gewenste resultaten behaald zijn. Zie hiervoor ook taakveld Wijkteams , taakveld Maatwerkvoorzieningen en taakveld Geëscaleerde zorg.
  • Er is gewerkt aan de thema's uit de Uitvoeringsagenda Jeugd 2021 (UIT-21-70725): 1) aansluiting jeugd(hulp) en onderwijs, 2) jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie, 3) soepele overgang van 18- naar 18+, en 4) passende zorg op de juiste plek. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening .

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Daarnaast is er gewerkt aan de ontwikkeling naar het realiseren van meer kleinschalige, gezinsgerichte woonvoorzieningen. Hiertoe heeft het college het "Toekomstperspectief afbouw JeugdzorgPlus" vastgesteld en heeft uw raad hierover geïnformeerd (UlT-21-73936).
Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11