Sociaal domein

Taakvelden

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18- (6.7)

Wat wil de raad bereiken?

  • Het waar nodig bieden van passende ondersteuning aan inwoners, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien, zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
  • Door schuldhulpverlening en schuldpreventie de maatschappelijke participatie bevorderen. De gemeente zet zich samen met maatschappelijke dienstverleners, het Sociaal team Beverwijk en met vrijwilligersorganisaties, extra in om de schuldenproblematiek aan te pakken en zo mogelijk te voorkomen.
  • Huisuitzetting willen wij, zeker als er kinderen onder de 18 jaar bij betrokken zijn, zoveel mogelijk voorkomen.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Per 1 januari 2021 zijn er nieuwe contracten afgesloten voor hulp bij het huishouden. De gecontracteerde zorgaanbieders zijn: Viva!Zorggroep, Zorgbalans, Tzorg, Thuiszorg INIS, ThuiszorgInholland, Zorgspecialist en Alfa&Zorg.
  • De verschillende lockdown periodes ten gevolge van de coronacrisis hebben een impact gehad op het Wmo en het leerlingenvervoer. In deze periodes zijn er door de sluitingen van scholen en andere bestemmingen minder vervoersbewegingen geweest.

Maatwerkdienstverlening 18-

  • Er is een plan van aanpak gemaakt om te komen tot een nieuw beleidsplan jeugd IJmond. De eerste resultaten zijn reeds verzameld. Op basis van cijfers en verhalen/ervaringen wordt teruggeblikt op de afgelopen beleidsperiode en, voor zover mogelijk, in beeld gebracht in hoeverre de gewenste resultaten behaald zijn.Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie en taakveld Wijkteams .
  • Om zorg te dragen voor jeugdhulp die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van jeugdigen, ouders en gezin én die betaalbaar is, nu en in de toekomst is de Regiovisie jeugdhulp vastgesteld. De regiovisie vormt het gezamenlijke inhoudelijke kader waarop regionaal (Zuid Kennemerland en IJmond) gestuurd gaat worden (INT-21-60806). Met het vaststellen van de regiovisie is de uitvoering van de Norm van Opdrachtgeverschap in gang gezet. Dit betreft een wettelijke plicht om te komen tot een duurzame, niet-vrijblijvende samenwerking tussen gemeenten met het oog op borging van (zorg)functies, vermindering van bureaucratie en de nodige transformatie van het jeugdzorglandschap. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie en taakveld Wijkteams .
  • Om de ondersteuning in het sociaal domein in de toekomst meer passend en betaalbaar te laten zijn, is er in samenwerking met ketenpartners verder vorm gegeven aan de regionale inkoop voorzieningen jeugdhulp en de daarmee samenhangende versterking van de verbinding tussen jeugdhulp en de sociale basis. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie en taakveld Wijkteams
  • Er is gewerkt aan de thema's uit de Uitvoeringsagenda Jeugd 2021 (UIT-21-70725): 1) aansluiting jeugd(hulp) en onderwijs, 2) jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie, 3) soepele overgang van 18- naar 18+, en 4) passende zorg op de juiste plek. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie .
  • De Uitvoeringsagenda Onderwijs-Jeugd Midden-Kennemerland is vastgesteld in het college (UIT-21-73709). Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan de uitvoering van de speerpunten: integrale aanpak, gelijke kansen en de beweging naar inclusie. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie en taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingzaken.
  • Er is gewerkt aan de implementatie van het nieuwe woonplaatsbeginsel. Om de implementatie van deze wet soepel te laten verlopen én de administratieve lasten voor gemeenten en zorgaanbieders zo laag mogelijk te houden, is het convenant implementatie Wet wijziging woonplaatsbeginsel opgesteld (UIT-21- 72129).

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • Het nieuwe Beleidsplan Jeugd is nog niet opgesteld (UIT-21-70725), regionaal is eerst de Regiovisie Jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland vastgesteld (UIT-21-70226). In 2022 wordt dit opgesteld.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Er is een "Inrichtingsplan Regionaal expert Team regio Zuid Kennemerland en IJmond" opgesteld  waar jeugdigen, ouders en professionals worden geholpen met het vinden van oplossingen voor meervoudige complexe hulpvragen.
Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11