Onderwijsbeleid en leerlingenzaken (4.3)
Wat wil de raad bereiken?
- Het belang van vroegtijdig voorkomen van onderwijsachterstanden is belangrijk.
Het voorkomen van onderwijsachterstanden draagt immers niet alleen bij aan een goede start in het basisonderwijs. Het sluit tevens aan op de preventieve taken van jeugd. Bovendien kan het voorkomen van onderwijsachterstanden effecten hebben op de langer termijn, onder andere: betere kansen op het vervolgonderwijs, meedoen in de samenleving, participatie in het arbeidsproces en een betere gezondheid. - Op de basis- en middelbare school is het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met allerlei facetten uit de samenleving. We vinden het belangrijk dat kinderen ook onderwezen worden in cultuur en sport. We faciliteren cultuureducatie, bewegingsonderwijs en lessen in democratisch burgerschap.
- Daarnaast is het belangrijk de jeugd op te leiden die aansluiten bij de te verwachte vraag naar technisch personeel ook in het kader van realisatie van nieuwe technieken voor windenergie, warmtenetten, aardgasloos bouwen en circulaire economie.
Wat heeft het college daarvoor gedaan?
- In 2021 heeft het college, samen met onze partners, gewerkt aan nieuwe verdeelregels. Daarmee wordt het gebruik van de voorschoolse sector nog meer gestimuleerd. Ook draagt het college bij aan educatieve activiteiten in de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (OAB-scholen). Voor het bestrijden van achterstanden na groep 3 hebben we in overleg met het primair onderwijs en het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond besloten om de inrichting van schakelklas De Fakkel en verdeling van verantwoordelijkheden opnieuw te wegen met ondersteuning van derden. Dit proces is eind 2021 gestart, loopt tot 1 augustus 2022 en zal worden afgesloten met een nieuw convenant.
- Cultuureducatie is door het Centrum voor de Kunsten in samenwerking met verschillende culturele organisaties en het onderwijs uitgevoerd. Cultuureducatie werkt mee aan het bevorderen van gelijke kansen en het terugdringen van achterstanden. Zie hiervoor ook taakveld Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie.
- Het Taalakkoord is verlengd tot 2024. Hiermee loopt het Taalakkoord gelijk met het Regionaal Meerjarenplan Aanpak Verbeteren Lage Basisvaardigheden Zuid-Kennemerland en IJmond. Om de aanpak te verbeteren is een evaluatie gestart.
- Ten behoeve van de monitoring en registratie van de kwaliteit van het non-formele taalaanbod nemen we voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke pilot Ontwikkeling Landelijke Monitor Laaggeletterdheid.
- In 2021 is speciale aandacht uitgegaan naar herkenning en doorgeleiding van NT1’ers door medewerkers van het Taalspreekuur en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van de Bibliotheek. Verder is in 2021 het hulpaanbod, naar behoefte, uitgebreid naar installatie en gebruik van de coronamelder, en het uitprinten van het coronatoegangsbewijs.
- De pilot Voel je goed! (ten behoeve van het vergroten van gezondheidsvaardigheden van laaggeletterden) is uitgevoerd. Door corona heeft de uitvoering enige vertraging opgelopen waardoor de evaluatie in 2022 uitgevoerd zal worden. Zie hiervoor ook taakveld Volksgezondheid .
- De Uitvoeringsagenda Onderwijs-Jeugd Midden-Kennemerland is vastgesteld in het college (UIT-21-73709). Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan de uitvoering van de speerpunten: integrale aanpak, gelijke kansen en de beweging naar inclusie. Zie ook taakveld Samenkracht en burgerparticipatie en taakveld Maatwerkdienstverlening.
Op het snijvlak van jeugd(hulp), veiligheid en onderwijs is ingezet op innovatieve projecten om de bewustwording op veiligheidsthema's te bevorderen en de jeugdigen een positief toekomstperspectief te bieden. Enkele voorbeelden zijn de pilot Gewenst gedrag, de Drillrapworkshop, de YouChoose Campagne over Wapens en Jongeren en het project Geldezels. Zie hiervoor ook de taakveld Samenkracht en burgerparticipatie , taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Openbare orde en veiligheid ).
- Het college heeft de thuiszitteraanpak geborgd in de Uitvoeringsagenda Onderwijs-jeugd Midden-Kennemerland en de inkoop jeugdhulp. Ze werkt hier samen met onderwijs- en jeugdpartners aan. Door leerplicht en onderwijsinstellingen is, juist in tijden van schoolsluitingen door corona, ingezet op het zoveel mogelijk voorkomen van thuiszitters.
- In 2021 is de pilot TTT IJmond, een trainingsprogramma voor kinderen uit groep 7 die beperkt zicht hebben op de mogelijkheden in de maatschappij, verlengd met een derde groep. Kinderen krijgen hiermee breder inzicht in de mogelijkheden die de maatschappij ook voor hen biedt, zodat ze kansrijker worden in hun latere schoolloopbaan en op de arbeidsmarkt.
- De samenwerking met Greenbiz en Techport is overgedragen aan IJmondWerkt! en het RMC. De activiteiten hieromtrent worden verantwoord in de jaarstukken van IJmondWerkt! Zie ook taakvelden Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen en Arbeidsparticipatie.
- Door de tweede lockdown begin 2021, waarbij de kinderopvang wederom gesloten was, is er minder regulier toezicht door de GGD uitgevoerd. Er is wel signaal gestuurd toezicht uitgevoerd en vinger aan de pols gesprekken gedaan door middel van videobellen. Vanaf medio juni 2021 is de kinderopvang weer open. Waar er in 2021 geen jaarlijkse controle is uitgevoerd wordt dit in het eerste kwartaal van 2022 gedaan. Aan de hand van de inspecties door de GGD voert het college een actief handhavingsbeleid.
- De Directeur Publieke Gezondheid (DPG) verricht volgens aanwijzingsbesluit toezicht op naleving van de regels vanuit de Wet kinderopvang. De regels tijdelijke bestrijding epidemie covid zijn echter opgenomen in de Wet Publieke Gezondheid. De DPG is door middel van een tijdelijke wijziging in het aanwijzingsbesluit ook gemachtigd toe te zien op de naleving van de bestrijding epidemie volgens de Wet Publieke Gezondheid binnen de kinderopvang.
- Vanaf 2021 is, net als bij de kinderopvang, Streng aan de Poort toegepast bij de gastouderopvang. Het doel van Streng aan de Poort is om, al bij de aanvraag van een startende gastouder, een zo volledig mogelijk beeld te vormen over de kennis van de gastouder (o.a. over het pedagogisch beleid en de meldcode) en een goede inschatting te maken van de vaardigheden van de gastouder om verantwoorde opvang te kunnen bieden. Ook is vanaf 2021 bij de gastouderopvang het Herstelaanbod toegepast. Dit is het aanbod van de toezichthouder kinderopvang om binnen de tijd van het opstellen van het concept inspectierapport een geconstateerde overtreding te herstellen.
Wat is extra gerealiseerd en waarom?
- In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs zijn leerachterstanden naar aanleiding van corona en de ondersteuningsbehoeften van leerlingen geïnventariseerd, samen met het onderwijs. Met jeugdpartners is onderzocht welk aanbod passend is voor deze leerlingen.
- Het college heeft in regionaal verband met het onderwijs gesproken over input vanuit onderwijs ten behoeve van de inkoop jeugdhulp. Thema's die voor het onderwijs van belang zijn (samenwerking, collectieve bekostiging en onderwijszorgarrangementen) als het gaat om jeugdhulp, worden verder uitgewerkt in de aanbesteding en waar mogelijk geïmplementeerd.