Veiligheid

Taakvelden

Openbare orde en veiligheid (1.2)

Wat wil de raad bereiken?

  • Dat de inwoner zich veilig voelt in de eigen woon-, werk- en leefomgeving, dat er minder criminaliteit is en minder overlast ervaart.
  • Dat er verantwoord wordt omgegaan met dieren en er adequaat wordt opgetreden in geval van dierenleed / -mishandeling.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Om de leefbaarheid en veiligheid in de buurten te verbeteren, hebben we fysieke en sociale overlast aangepakt. Door zichtbaar toezicht en vanuit handhaving, hebben we zicht op de overlastlocaties, de hotspots. Waar nodig is hebben we handhavend opgetreden.
  • In buurten waar sprake was van woninginbraken is door middel van het ‘witte voetjes project’ informatie verspreid bij inwoners.
  • Voor de aanpak van ernstige woonoverlast hebben we in specifieke gevallen bestuursrechtelijke bevoegdheden in gang gezet. Het toepassen van deze middelen vraagt veel inzet, met name op juridisch. Daarom is het belangrijk problematiek vroegtijdig te signaleren en te duiden zodat Buurtbemiddeling effectief is.  
  • In 2021 is het nieuwe meldingssysteem voor de openbare ruimte Fixi gelanceerd. Door middel van de campagne #echtewijker hebben we bekendheid aan Fixi gegeven. Bedoeling is de meldingsbereidheid onder de inwoners te vergroten, meldingen vlot op te volgen, en waar nodig, passende interventies uit te voeren.
  • In juli 2021 is, vanwege een aantal ernstige incidenten het cameratoezicht tijdelijk uitgebreid in Breestraat en Bloksteeg. Met het vertrek van de supermarkt en het uitblijven van verdere incidenten is het risico op herhaling afgenomen en zijn de extra camera’s in december weer weggehaald.
  • Er is uitvoering gegeven aan het Damoclesbeleid.
  • Op basis van het RIEC convenant zijn meerdere RIEC casussen besproken. Eén van deze casussen heeft geleid tot de sluiting van één van de coffeeshops na een succesvolle beroepszaak waarbij de gemeente in het gelijk is gesteld door de rechtbank. In een andere casus heeft het geleid tot een intrekkingsprocedure van de gedoogverklaring en exploitatievergunning van een andere coffeeshop.
  • De exploitatievergunningplicht is ingevoerd op het Midi Center. Elk bedrijf dat vergunningplichtig is, wordt gefaseerd aangeschreven. Een tiental ondernemers zijn al aangeschreven. Aan een aantal daarvan is de vergunningen geweigerd en een aantal is na aanschrijving verhuisd. Deze aanpak om malafide ondernemers op dat terrein te weren, werpt zijn vruchten af.
  • Samen met de partners van ons jeugdnetwerk, o.a. politie, Halt, jongerenwerk, en verschillende jeugdhulpverleners, is gewerkt aan een preventieve strategie.
  • Om de complexe jeugdcasuïstiek bestendig aan te pakken, werken we nauw samen met het sociaal domein. We zien hierin kansen in innovatieve projecten op het snijvlak van jeugd(hulp), veiligheid en onderwijs en het verbeteren van de samenwerking tussen jeugd(hulp)-, onderwijs- en veiligheidsprofessionals.
  • Er is gewerkt aan het terugdringen van jeugdoverlast en –criminaliteit, door een combinatie van een gebiedsgerichte en persoonsgerichte aanpak. Hierbij wordt de juiste zorg tijdig en op maat geleverd aan zowel de jongere als zijn of haar gezin. Hierdoor zijn de jongeren en gezinnen daadwerkelijk geholpen en kan hem een toekomstperspectief geboden worden.
  • De Werkwijze Complexe jeugd- en veiligheidsproblematiek is in samenwerking met gemeente Heemskerk opgesteld. Hierin staan de rollen en verantwoordelijkheden van het jeugdnetwerk beschreven om jeugdoverlast en -criminaliteit terug te dringen. En ook om zorg op maat te kunnen bieden met de persoonsgerichte-, systeemgerichte, groepsgerichte- en locatiegerichte aanpak.
  • Regionaal hebben wij onze bijdrage geleverd in de regionale projectgroep Criminele Aanwas/Uitbuiting, waaronder het ontwikkelen van een bewustwordingsfilm over criminele uitbuiting en seksuele uitbuiting.
  • Innovatieve projecten op het snijvlak van jeugd(hulp), veiligheid en onderwijs zijn ingezet om de bewustwording op veiligheidsthema’s te bevorderen en de jeugdigen een positief toekomstperspectief te bieden. Denk hierbij aan het project Geldezels, pilot Gewenst gedrag, Drillrapworkshop en de YouChoose Campagne over Wapens en Jongeren.
  • De game Hackshield is ingezet om jeugdigen bewust te maken van de digitale risico's en vormen van cybercriminaliteit. Zie ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie  
  • Signalen van dierenleed / -mishandeling en overlast door dieren worden adequaat opgepakt en afgehandeld. Bij ruimtelijke aanpassingen ziet het college er op toe dat schade aan Flora en Fauna zo veel mogelijk wordt beperkt en neemt als het mogelijk is compenserende of mitigerende maatregelen.
  • Conform de wet gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen heeft het college een meldpunt beschikbaar gesteld op de gemeentelijke website www.beverwijk.nl. De gemeente Beverwijk is aangesloten bij het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK).
  • Het Actieplan Integrale Veiligheid en Handhaving (IVHP) 2022 is gemaakt. Deels gevoed door acties die in 2021 waren gepland, maar niet konden worden uitgevoerd i.v.m. Covid-19 en deels prioriteiten voor 2022.
  • Handhaven in Coronatijd. Net als in 2020 het geval  is veel capaciteit (c.a. 70%) ten bate van Covid-19 ingezet. Daar waar een overlap was met de bestaande thema’s (zoals jeugd) zijn deze voor zover mogelijk meegenomen. Tijdens het opschalen en afschalen van de maatregelen werd de meeste inspanning van handhaving verlangd.  In de tussenliggende perioden is ervoor gekozen de thema’s met de meeste zichtbare impact op te pakken (leefbaarheidsfeiten zoals fietswrakken, aanhangwagens, parkeeroverlast enz.)
  • Het wijkpunt handhaving Zeestraat 13 is geopend geweest voor de spreekuren op maandag, woensdag en donderdag. Op enkele momenten was dit niet mogelijk door capaciteitsproblemen.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

Op alle onderstaande factoren is de grote inzet op de Covid-19 crisis van grote invloed geweest. Hieraan is in grote mate prioriteit gegeven.

  • Een keurmerk voor coffeeshops is nog niet ingevoerd. Wel is onderzocht wordt of het keurmerk meerwaarde heeft voor Beverwijk. Het doel is om betere sturing te geven aan de kwaliteit van de coffeeshops. De uitkomst hiervan wordt meegenomen in de actualisatie van het coffeeshopbeleid. De oplevering van zowel het keurmerk als het geactualiseerde coffeeshopbeleid wordt begin 2022 verwacht. 
  • Evaluatie van het huidige horeca interventiedraaiboek.
  • Door de focus te leggen op het versterken van het jeugdnetwerk is het niet gelukt om een convenant Veiligheid in en om School op te stellen. Dit is het speerpunt voor 2022 geworden.
  • Het opstellen van de beleidsregels woonoverlast is in 2021 nog niet gerealiseerd.
  • De aanpak 'knock & talk’ in de Drie Straatjes is in 2021 niet uitgevoerd, omdat door de lockdowns vele winkels gesloten waren. Wel heeft handhaving eind 2021 met de politie meegewerkt aan het Donkere Dagen Offensief. Met extra ogen en oren in het centrum is geacteerd op afwijkend gedrag door personen, groepjes mensen en voertuigen. Daarbij is live meegekeken vanuit het cameratoezicht.
  • Het actualiseren van de nota Dierenwelzijn is niet gelukt en vindt in 2022 plaats.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • De Covid-19 crisis heeft ook dit jaar veel inzet gevergd. Denk aan handhaving op de controle van Corona Toegangsbewijzen, handhaving op horeca, winkels, jeugd en in grote mate de Beverwijkse Bazaar. Ook is regionaal veel afstemming geweest, waaronder regionale afstemming van handhaving, maar ook de advisering voor het regionaal beraad van burgemeesters.
  • Maandelijks is er een Bestuurlijk Beeld Covid-19 opgesteld voor de raad.
  • Voor de aanpak van drugsoverlast in wijken zijn de bestuurlijke bevoegdheden van de burgemeester ingezet; dwangsommen en sluiting van woningen.
  • Naar aanleiding van de signalen vanuit de regio en politie, is de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied voorbereid om o.a. te kunnen handhaven op het bezit en gebruik van zwaar vuurwerk.
  • Met inzet van de coronasteunmiddelen zijn er extra activiteiten georganiseerd voor jongeren om hen mentaal krachtig te houden en overlast op straat te voorkomen. In het kader van de aanpak van georganiseerde criminaliteit is er aandacht geschonken aan een weerbare gemeentelijke organisatie. Daarbij is de organisatie doorgelicht en is een Weerbaarheidsscan opgeleverd. Hieraan wordt nog handen en voeten gegeven in een plan van aanpak.
  • Gedurende de Covid-19 crisis zijn de contacten met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en verschillende horecaondernemers nauw geweest, waardoor we oproepen tot burgerlijk ongehoorzaamheid en protesten vanuit het land, hebben weten tegen te gaan of in te dammen.
  • De “Nadere regels subsidie naleving controleplicht coronatoegangsbewijzen (CTB)” zijn vastgesteld. Deze gaf de ondernemers de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de extra kosten die zij hebben gemaakt t.b.v. de controleplicht CTB in de periode van 22 september 2021 tot en met 31 december 2021. Deze subsidieregeling had een subsidieplafond van 2.000 euro.
  • In het eerste semester van 2021 heeft in het centrum van Beverwijk een aantal ernstige incidenten plaatsgevonden: explosies en het aantreffen van explosieven. Daarom heeft de burgemeester besloten om tijdelijk het cameratoezicht uit te breiden en een drietal camera’s te plaatsen op strategische plekken in de Breestraat/ Bloksteeg. In november is dit extra cameratoezicht beëindigd omdat hier geen aanleiding meer voor was.
  • Doorlopend is er regie en inzet op specifieke casuïstiek m.b.t. kwetsbare personen. Specifieke doelgroepen als bijvoorbeeld verwarde personen, overlastgevende personen, GGZ klanten die in aanraking zijn geweest met justitie, situaties van huiselijk geweld, etc. We zien een toenemende vraag om maatschappelijke opvang voor verschillende doelgroepen en om verschillende vormen van alternatieve huisvesting
  • In uitwerking van de motie Vreemd zijn er door het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) projecten gestart om op scholen meer aandacht te vragen voor mensenrechten. Voorbeelden van projecten zijn:
  • de Vooroordelenkoffer – gastlessen op scholen over vooroordelen, anders zijn, vreemd en gewoon (artikel 1 van de Grondwet);
  • het versterken van de GSA’s  (Gender and Sexuality Alliance) – acceptatie van LHBTIQ+ op hun school en hun omgeving.  
Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11