Ruimtelijke ordening (8.1)
Wat wil de raad bereiken?
- Een aantrekkelijk gemeente om in te wonen, leven en te werken. Daar zijn voldoende betaalbare, geschikte en diverse woningen en voorzieningen voor nodig in bestaande woonomgevingen en in nieuwe gebieden, die binnen de contouren van het stedelijk gebied gerealiseerd worden.
- Transformeren naar een werkwijze die de Omgevingswet vraagt: minder en overzichtelijkere regelgeving, meer ruimte voor initiatieven, lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen.
- Stedelijke vernieuwing in het centrumgebied oftewel de Spoorzone.
- Herstructureren verouderde woonwijken
- Het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten van de gemeente door toetsing, uitvoering en handhaving van beleid en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht.
Wat heeft het college daarvoor gedaan?
Omgevingswet
- Vaststellen Koersdocument Omgevingsvisie Beverwijk
Op basis van het in 2020 vastgestelde 'Toekomstbeeld Beverwijk 2040' en bestaande en in ontwikkeling zijnde gemeentelijke beleid dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving, is een ‘Koersdocument Omgevingsvisie Beverwijk' opgesteld. Dit is gebeurd in participatie met een externe kopgroep van de belangrijkste samenwerkingspartners van de gemeente.
Eind december is het Koersdocument vastgesteld door de raad.
Dit richtinggevende document legt het fundament waarop na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de Omgevingsvisie wordt uitgewerkt. Het document geeft inzicht in de belangrijkste stadsthema's en de nog te maken strategische keuzes in beleid. Ook gaat het in op de mogelijke gemeentelijke sturingsfilosofie en geeft het aan hoe kan worden omgegaan met tegenstrijdigheden in het beleid.
- Met behulp van pilots oefenen met de nieuwe regels en instrumenten van de Omgevingswet
Op 1 december 2021 is gestart met een nieuwe werkwijze voor het behandelen van omgevingsinitiatieven en vergunningaanvragen. Met het oog op de kortere vergunningenprocedures onder de Omgevingswet wordt nu geoefend onder de nieuwe voorwaarden. Aan de hand van continue evaluatie wordt de werkwijze zo nodig verder geoptimaliseerd.
- Ontwikkelen andere vormen van bewonersparticipatie
Op verschillende onderdelen van participatie die een rol spelen bij de Omgevingswet wordt aangesloten op de participatievisie die door de gemeenteraad is vastgesteld. Zo wordt de participatie binnen de Omgevingsvisie als pilot gevolgd door de Begeleidingscommissie TRIP. Daarnaast is er bij de nieuwe werkwijze voor vergunningbehandeling tevens een handreiking en quick scan voor initiatiefnemers gemaakt, om hen te helpen bij het betrekken van hun omgeving bij het initiatief. Ook wordt in breder verband binnen de organisatie nagedacht over het inrichten van een participatieplatform.
Stedelijke vernieuwing Centrumgebied: Spoorzone
- Verkenning en gebiedsprogramma Spoorzone
Met de Verkenning Spoorzone Beverwijk (december 2020) zijn de ontwikkelmogelijkheden, ambities ven stedelijke vernieuwingsmogelijkheden voor de Spoorzone van Beverwijk onderzocht en inzichtelijk gemaakt. Met name de woningbouwopgave en de leefbaarheid in de Spoorzone, maar ook de mobiliteit en bedrijvigheid hebben hierbij integraal aandacht gekregen.
In het hierop volgende vastgestelde gebiedsprogramma Spoorzone (april 2021) is de visie en het uitvoeringsprogramma Bedrijventerreinen Beverwijk integraal opgegaan met de Verkenning.
In het gebiedsprogramma zijn voor de Spoorzone ambities en doelstellingen geformuleerd die zijn afgestemd op de beschikbare middelen en capaciteit en is er een plan van aanpak vastgesteld voor het vervolg.
In 2021 is ook gestart met het opstellen van een ontwikkelstrategie voor de gehele Spoorzone.
- Gebiedsontwikkeling Stationsomgeving
In 2021 is gestart met het in participatie opstellen van een kansenkaart voor de deelgebieden Stationsgebied en Noord-Oost. De kansenkaart is in februari 2022 door het college aangenomen als input voor het Stedenbouwkundig plan. Voor Ankie’s Hoeve is een intentieovereenkomst getekend met een potentiële ontwikkelaar. Doel is om begin 2022 te komen tot een grondverkoopbesluit. Om deze locatie alvast ‘tot leven’ te brengen wordt er in maart/april 2022 een zogenaamd wikkelhuis geplaatst, die onder andere gebruikt gaat worden voor bijeenkomsten met omwonenden en betrokkenen.
Omgevingskwaliteit
- Gemeentelijke ruimtelijke ordeningsplannen
Regulering van ruimtelijke ontwikkelingen gebeurt door middel van het instrument “omgevingsvergunning”. Dit instrument wordt ook gebruikt om eventuele afwijking op bestemmingsplannen mogelijk te maken.
Binnen gemeente Beverwijk is alleen het uitwerkingsplan Kagerweg in behandeling. Overige ruimtelijke ordeningsproducten zoals bestemmingsplannen zijn vastgesteld waaronder die voor het centrum, woongebieden, bedrijventerreinen en het buitengebied.
- Intergemeentelijke, regionale, provinciale en landelijke RO plannen
We hebben bijdragen geleverd aan provinciale en regionale visies en deel-uitwerkingen rondom bijvoorbeeld NZKG, de Verstedelijkingsstrategie 2050 van de MRA, de energietransitie, de provinciale omgevingsvisie, inpassing A8/A9 en de Knooppunt ontwikkeling Kennemerlijn. Beverwijk zet hierbij in op behoud en versterking van de omgevingskwaliteit. Enerzijds via de gebruikelijke regelgeving, maar ook door extra bestuurlijke overleggen en schriftelijke reacties en vragen. Vermeldenswaard binnen programma 8 zijn de bijdragen voor:
MRA (Metropool Regio Amsterdam)
Beverwijk is onderdeel van het samenwerkingsverband in de MRA. Via de deelregio IJmond worden gemeentelijk belangen ingebracht die bijdragen aan een sterke metropoolregio.
In 2021 zijn ook door de Beverwijkse raad voorstellen aanvaard voor wijziging van de organisatie van de MRA in een Raadstafel (raadsleden van de deelregio), een Algemene Vergadering (gemeenten direct vertegenwoordigd) en een Bestuur (per deelregio vertegenwoordigd). Het is de bedoeling dat de MRA zo effectiever opereert.
In het platform Ruimte vertegenwoordigt Beverwijk de IJmond, waarbinnen onder meer de Verstedelijkingsstrategie 2050 voor de gehele MRA wordt vormgegeven. Het doel van deze strategie is om samenhang en synergie te bereiken tussen de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen en complexe opgaven op het gebied van leefbaarheid/gezondheid, wonen, werken, mobiliteit, landschap en transitieopgaven, zoals energie, water- en klimaatadaptatie. De Verstedelijkingsstrategie is eind 2021 in overleg met het Rijk afgerond en begin 2022 ter besluitvorming aan de afzonderlijke raden aangeboden. Daarna volgt nog een uitwerking in het NOVI-gebied NZKG, een fasering en investeringsstrategie.
Landelijke en provinciale energie projecten (TenneT )
Diverse grootschalige energieprojecten die bijdragen aan de nationale en provinciale energietransitie worden in opdracht van respectievelijk het ministerie van EZK en de provincie NH voorbereid en uitgevoerd op grondgebied van Beverwijk. Deze projecten duren minimaal tot en met 2026. Het betreft de aanlanding van 3 windparken op zee (HKN, HKwA en HKwB) , waarvoor een nieuw kabeltracé tussen de kust en de Kagerweg) inclusief een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat moet worden gerealiseerd, en een Netverzwaring tussen Beverwijk en Oterleek waarbij ook een GIS (of schakel)station moet worden gebouwd aan de Ringvaartweg.
Het college richt zich hierbij op:
- een zo goed mogelijke ruimtelijke inpassing (tracébesluiten en vergunningen)
- uitdrukkelijke aandacht voor leefbaarheid en het voorkomen van overlast
- zo goed mogelijke compensatie (m.b.t. groen, en een financiële compensatie voor capaciteit)
- goede communicatie met de omgeving en raad (actieve en tijdige informatie en beantwoording van vragen).
In 2021 zijn de werkzaamheden voor HKN/HKwA in volle gang geweest: boringen vanaf de kust in Wijk aan Zee, het transformatorstation aan de Zeeweg en het trekken van mantelbuizen door Beverwijk. De plannen voor HKwB en de netwerkverzwaring naar Oterleek zijn verder uitgewerkt. Voor de omgeving en de ondernemers van het strand zijn diverse klankbordgroepen georganiseerd om de plannen door te nemen. Er zijn diverse nieuwsbrieven naar de raad gestuurd met een update van de vorderingen in de projecten.