Volksgezondheid en Milieu

Taakvelden

Afval (7.3)

Wat wil de raad bereiken?

  • Op een doelmatige wijze invulling geven aan de inzameling van het huishoudelijk afval met aandacht voor de aspecten service, het milieu en de kosten. Dit door het bieden van laagdrempelige en gebruiksvriendelijke afvalinzamelvoorzieningen met zo min mogelijk overlast van onjuist aangeboden afval en inzet om de afvalscheidingsdoelstellingen en de afvalinzameling tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten mogelijk te maken.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Het grondstoffenplan 2017-2021 is in 2021geactualiseerd naar de planperiode 2022-2026 (collegebesluit C-21-27255). Daarin zijn maatregelen voor de korte termijn opgenomen om meer en betere kwaliteit oud papier en karton en GFT in te zamelen. Voor de middellange termijn is voorgesteld om ook bij de hoogbouwwoningen afvalscheiding te stimuleren door de service op de inzameling van gescheiden afval te verhogen. Deze extra service wordt gevolgd door het invoeren van Tariefdifferentiatie, waarmee de kosten van de investeringen terugverdiend kunnen worden en alle inwoners kunnen profiteren van het meer scheiden van afval. Het nieuwe grondstoffenplan is voor de raad van december 2021 geagendeerd maar is, vanwege een volle agenda en het digitaal vergaderen vanwege Coronamaatregelen, verplaatst naar raadsbehandeling in 2022.
  • Er is voorbereidend werk gedaan om de textielinzameling te verbeteren. Dat geldt ook voor het herschikken van de andere ondergrondse grondstoffencontainers voor Papier, Glas en Plastic. De resultaten zijn in Q1-2-22 beschikbaar.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • Voor de laagbouwhuishoudens die gebruik maken van ondergrondse brengvoorzieningen zou voor de PBD-inzameling in 2021 een plan ter besluitvorming worden opgesteld. Dat geldt ook voor het verbeteren van de gescheiden inzameling van GFT en oud papier en karton voor alle laagbouwhuishoudens.  Besloten is om deze voorgenomen scheidingsmaatregelen niet separaat te besluiten maar onder te brengen in het nieuwe grondstoffenplan 2022-2026, onder de eerste fase “de basis versterken”. Hierdoor ontstond een totaalbeeld voor de mogelijkheden de gescheiden inzameling bij laagbouw te verbeteren. Ook de gescheiden afvalinzameling bij de hoogbouw is opgenomen in het nieuwe grondstoffenplan omdat de investeringen hoog zijn en de vervolgstap Tariefdifferentiatie dan noodzakelijk wordt. Door de maatregelen gefaseerd maar gebundeld in het grondstoffenplan te zetten, ontstaat een totaalbeeld.
  • In 2020 waren er structurele nadelen binnen het taakveld Afval ontstaan. In 2021 zijn er incidentele nadelen verwerkt in de najaarsrapportage 2021. Deze nadelen hielden verband met toegenomen hoeveelheden grofvuil mede als gevolg van de pandemie, hogere afvalverwerkingskosten en afgenomen opbrengsten van waardevolle afvalfracties.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • De gemeenteraad is in september 2021 via een expertmeeting voorzien in de behoefte om inzicht te krijgen in alle met de afvalbeheertaken gemoeide kosten en opbrengsten.
  • Voor Wijk aan Zee is besloten om eenzelfde afvalregime toe te passen als voor de rest van Beverwijk (C-21-27220). De ondergrondse containers gaan alsnog op slot en Wijk aan Zee gaat vervolgens mee in de maatregelen zoals die worden voorgesteld in het nieuwe grondstoffenplan.
Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:04:28 met de export van 07/26/2022 09:51:11